1899. Gróf Széchenyi István által, az 1800-a évek derekán, hazánkban meghonosított evezős sportág váci története 1899-ben kezdődött. A város akkori vezetői - felismerve a sport és az egyletek fontosságát - 1899-ben létrehozták a Váci Sport Egyesületet (VSE). Az öt alapszakosztállyal induló egyesületben hamarosan meghatározó jelentőséggel bírt az evezés. A város vezetői tagjai és versenyzői voltak az evezős szakosztálynak. Már az 1900-as évek elején élénk evezős élet zajlott a híres váci Duna korzó előtt. 1906-ban a VSE evezős szakosztálya belépett a Magyar Evezős Egyletek Szövetségébe, és ezzel az országos evezős vérkeringésbe is. Ettől az időtől kezdve rendszeresen résztvevői az országos versenyeknek. Az első világháborúban sok evezős halt hősi halált. A veszteségek ellenére 1920-tól ismét megindult az élet a csónakházban. Ezzel együtt megkezdődött a diákevezés, mely a 30-as, 40-es években oly mértékben megerősödött, hogy nemzetközi vizeken is képviselte városunkat. A második világháború utáni időben, nehéz körülmények között ugyan, de mindig voltak lelkes sportemberek, akik életben tartották Vácon az evezést. 1956-tól egyesületi szinten megindult a női evezés is.

1961. A váci evezés fontos dátuma 1961. Ebben az évben alakult újjá a Váci Vasas keretén belül az evezős szakosztály. Várkonyi István, Vadkerty Endre és Váry Gábor irányításával megindult a tagtoborzás, valamint a rendszeres és szakszeru munka. 1963-ban megalakult a Váci Hajó SE és átvette az evezős sportág irányítását. Ugyancsak ebben az évben megszületett a váci evezés első magyar bajnoksága, melyet Ribáry Zoltán ért el egypárevezős versenyszámban. A korszerű edzésmunka bevezetésével a 70-es években már válogatott versenyzők sora került ki a szakosztályból. 1985-ben a felnőtt bajnokságon megszerezhető 12 első helyből hatot a váciak nyertek. A klub szakmai munkáját ettől az időtől kezdve Rapcsák Károly vezetőedző irányítja. 1987-ben úgy döntött a szakosztály vezetése, hogy csak az utánpótlás korúak sportoltatását vállalja. Ifjúsági világbajnokságon 1992-ben és 1993-ban 1-1 bronzérmet szereztek váci versenyzők.

1993. Ebben az évben indult a váci evezés legújabb története. Az evezős szakosztály kivált a Váci Hajó SE-ből és megalakult a Vác Városi Evezos Club, röviden a VVEC. Az alapszabály lerögzítette, hogy az új klub felvállalja a váci evezősök múltját, ápolja hagyományait. A klub célja a város sportmozgalmának segítése, sportágában minőségi sportolók képzése, versenyeztetése, a sportág utánpótlásának kiválasztása és nevelése, veterán sportolók összefogása, túraevezés támogatása. A kizárólagos utánpótlás nevelésre hozott korábbi döntés mára már nem érvényes. A minitől a veteránig minden korosztály képviselteti magát. 1994-ben a klub megkapta az Evezős Diákolimpia rendezési jogát, melyet az óta minden évben megrendez (2005-ig).

1999.

100 éves a váci evezés


Közelmúlt >>